News, tips, advice, support for Windows, Office, PCs & more
Home icon Home icon Home icon Email icon RSS icon

We're community supported and proud of it!

  • Windows 10 v 1511 very slow login

    Posted on November 13th, 2015 at 06:07 Comment on the AskWoody Lounge

    Has anybody else seen this?

    I got a message from WG:

    I let 1511 install on one of my devel machines today. Local user login went from 2 seconds to consistently over 30 seconds. (This is on logins after the original “hi there” sequence.)

    Restored pre-1511 with Acronis. 1-2 second login 100% of the time.

    Installed 1511 again via Windows update: 30+ second login in about 50% of 75 total logins, using two different local ID’s (one standard, one admin), both existing at time of upgrade. Other 50% under 5 seconds. No pattern…i.e. 6 longs followed by a couple shorts, long, short, etc. All done via sign-out/login. No difference in performance between standard and admin ID’s.

    I then created a new standard ID. Login attempts with that ID always 1-2 seconds (30 attempts). It’s almost as if the existing user profiles do not get upgraded cleanly, while new ID’s are ok (anecdotal guess).

    Maybe this problem is an odd one-off, but there is nothing particularly unusual about this machine (Norton Internet Security, Acronis, MS Office 2010, Visual Studio 2015, Arduino compiler, Python , that’s about all). M.2 SSD, 16G RAM.

    BTW, each upgrade now creates a 450MB “recovery (ID=27) partition” (I therefore have two so far). And Edge became default PDF app again, changed from Adobe Reader.

    Anybody else seeing really slow logins? I wonder if it could be Windows Hello related?