News, tips, advice, support for Windows, Office, PCs & more
Home icon Home icon Home icon Email icon RSS icon

We're community supported and proud of it!

  • 192.168.100.1

    Tagged: 

    Viewing 25 reply threads
    • Author
      Posts
      • #2280733
        ChuckR
        AskWoody Plus

        A while back I installed a free CM8200 modem from Cox(no rental).  I have been trying since then, of and on, to access settings information from the modem.  I tried Reset and Refresh with no luck.  I have no information from COX as to how to see the settings. Google 192.168.100.1 results in TIMEOUT. No trouble getting to my TP-LINK router.

        Everything runs okay, I guess.  I just don’t like not being able to see information that should be available.

      • #2280773
        Alex5723
        AskWoody Plus
      • #2280782
        ChuckR
        AskWoody Plus

        1. Open any Web browser on the computer connected to the CM8200.
        2. Type the default LAN IP address, 192.168.100.1, in the Address bar and then press Enter.
        The CM8200 Status screen displays.

        That is EXACTLY what does nothing.

        • #2280783
          Microfix
          AskWoody MVP

          Do you have active extensions in the browser that could potentially block the connection?
          noscript etc.. I suggest disabling any extensions like this to see if you can access the router settings page.

          | Quality over Quantity |
          1 user thanked author for this post.
        • #2280784
          Alex5723
          AskWoody Plus

          Run ipconfig and check router’s default gateway address.

        • #2280966
          anonymous
          Guest

          Try unscrewing the modem coax cable, then directly connect to the modem with an Ethernet cable, and then attempt a connection the address 192.168.100.1

          Alternately sometimes browsers won’t render a site pages even without extensions.

      • #2280863
        ChuckR
        AskWoody Plus

        <i>192.168.0.1 access the TP-LINK router with no problem. </i>

        The modem I had previously gave me no trouble getting into its internals.

        I ran ipconfig /all and it shows the router address only.

        • This reply was modified 1 year, 2 months ago by ChuckR.
      • #2280886
        Bundaburra
        AskWoody Lounger

        IPCONFIG does not show a “Default Gateway”?  That’s the address you would type into your browser.    Routers will differ, but mine is 192.168.1.1 .

        Windows 10 Pro 64 bit 20H2

        • #2280907
          DriftyDonN
          AskWoody Plus

          Mine shows default gateway within ipconfig…..for what thats worth. I use the ip to set passwords, wireless settings etc. If all else fails do a search for your router but it’s odd ipconfig doesn’t reveal the gateway and a bunch of other stuff too!

          • This reply was modified 1 year, 2 months ago by DriftyDonN.
      • #2280918
        NetDef
        AskWoody_MVP

        This started happening to me after updating Firefox – recently.  Still works in Chrome current version in the same scenario, after accepting the security exception.

        For some reason Firefox is no longer even trying to connect through the gateway to the modem on the WAN side.

        ~ Group "Weekend" ~

      • #2280983
        doriel
        AskWoody Lounger

        Beware. Sometimes entering IP address of router does not work, because, browser tries to connect via HTTPS, which your modem does not have.
        Try to check, if there is https before IP. Alternatively try to correct it by deleting “s”.
        Use HTTP protocol when acessing your router please. Also try different browser like iexplorer.

        Dell Latitude E6530, Intel Core i5 @ 2.6 GHz, 4GB RAM, W10 20H2 Enterprise

        HAL3000, AMD Athlon 200GE @ 3,4 GHz, 8GB RAM, Fedora 29

        PRUSA i3 MK3S+

      • #2281096
        ChuckR
        AskWoody Plus

        Windows 7 Pro 64bit.

        Google Chrome is up to date
        Version 84.0.4147.89 (Official Build) (64-bit)
        Where is the security exception referenced by NETDEF?  I can’t locate it in Privacy and Security?
        Chrome removes all but the URL. How can I be sure it is looking for HTTP and not HTTPS?
        • This reply was modified 1 year, 2 months ago by ChuckR.
      • #2281101
        bbearren
        AskWoody MVP

        Looking at Cox Arris CM8200 online, it is only a modem, not a modem/router.

        Have you tried bypassing your router?  Connect your PC Ethernet cable directly to Port 1 on the modem and try entering the IP address.

        Create a fresh drive image before making system changes/Windows updates, in case you need to start over!
        "When you're troubleshooting, start with the simple and proceed to the complex."—M.O. Johns
        "Experience is what you get when you're looking for something else."—Sir Thomas Robert Deware

        1 user thanked author for this post.
      • #2281132
        wavy
        AskWoody Plus

        You need to look for the ROUTERs gateway, which ordinarily would be the ‘Modem’ and visit that!

        🍻

        Just because you don't know where you are going doesn't mean any road will get you there.
      • #2281133
        ChuckR
        AskWoody Plus

        I have no problem accessing the router information.

        • #2281155
          bbearren
          AskWoody MVP

          I have no problem accessing the router information.

          That was not my question.

          Have you tried bypassing your router? Connect your PC Ethernet cable directly to Port 1 on the modem and try entering the IP address.

          Create a fresh drive image before making system changes/Windows updates, in case you need to start over!
          "When you're troubleshooting, start with the simple and proceed to the complex."—M.O. Johns
          "Experience is what you get when you're looking for something else."—Sir Thomas Robert Deware

      • #2281138
        wavy
        AskWoody Plus

        Good then go to the ip you found on the router, that should be the modem

        🍻

        Just because you don't know where you are going doesn't mean any road will get you there.
      • #2281185
        ChuckR
        AskWoody Plus

        I will direct connect to the modem and see if the browser can access the information when I get a chance.

         

      • #2282016
        Michael432
        AskWoody_MVP

        You can always connect directly to the modem if you really want to poke around its settings. This should work even with the modem live, there is no need to unscrew the coax first.

        The modem is likely to have two things of interest: an event log and a count of packets sent/received and the errors in transmission.

        You are *not* looking for your default gateway IP address. That advice comes from sloppy use of terminology. You also do not want to look for the default gateway of the router. That is a computer run by your ISP.

        The security exception referenced by NETDEF assumes the modem supports HTTPS, this is unlikely.

        Best guess is to do
        http://192.168.100.1
        rather than just
        192.168.100.1

        because browsers may have switched from defaulting to HTTP to defaulting to HTTPS. I would bet this works.

        Maybe the router is blocking access to the modem. Unlikely but possible. Try a trace route to the modem IP address.

        Get up to speed on router security at RouterSecurity.org and Defensive Computing at DefensiveComputingChecklist.com

      • #2282058
        ChuckR
        AskWoody Plus

        The http://192.168.100.1/ does a timeout. I am assuming Chrome is allowing the HTTP.

        I did a tracert 192.168.100.1 and it showed 192.168.0.1 and 192.168.100.1.

        Doing it for the router only showed that as that is the first leg in the search.

         

        • This reply was modified 1 year, 2 months ago by ChuckR.
      • #2282103
        bbearren
        AskWoody MVP

        I’m using Firefox fully updated and on my Motorola Modem/Router if I enter http://192.168.0.1 it will truncate the http:// and leave just 192.168.0.1 in the address bar and connect directly to the router login page.  Edge reacts exactly the same way.

        When you are connecting to the modem from the LAN side it does not need nor use http.  Just put the numerical address in the address bar and hit Enter.

        Create a fresh drive image before making system changes/Windows updates, in case you need to start over!
        "When you're troubleshooting, start with the simple and proceed to the complex."—M.O. Johns
        "Experience is what you get when you're looking for something else."—Sir Thomas Robert Deware

      • #2282247
        ChuckR
        AskWoody Plus

        My router and modem are separate. I just tried a reboot with no change.  The modem came from COX for free.  I assume it is to allow DOCSIS 3.1.

        I thought about a reset, but because it came from COX and IS NOT supported by ARRIS, I don’t know what COX may have done to the settings. This is why I am trying to look into the settings. CURIOSITY only at this time.

      • #2282306
        ChuckR
        AskWoody Plus

        I went ahead and connected the computer directly to the modem and as expected there was NO REACTION.

      • #2282324
        PaulK
        AskWoody Lounger

        I understand that some ISPs disable these modem pages on their modems. I don’t know if COX does this to the 8200. You may get some insight by inquiring at https://www.dslreports.com/forum/coxhsi .

        A direct connection to the modem is not required, since the modem and router have distinct addresses. I can look at my modem, router, and an AP with everything connected.

      • #2282327
        wavy
        AskWoody Plus

        You also do not want to look for the default gateway of the router. That is a computer run by your ISP.

        Michael could you please explain that. The router IME looks to the modem for a gateway and that is the modem.

        🍻

        Just because you don't know where you are going doesn't mean any road will get you there.
      • #2282354
        ChuckR
        AskWoody Plus

        Strange.  I just noticed that the lights on the CM8200 ONLY has the receive light on(solid blue).  I would expect to see Power and Online lit.

      • #2282455
        ChuckR
        AskWoody Plus

        Reset did nothing.  dslreports was unable to help. If Cox has turned off access to the firmware, I wonder if it is software.  If software, I wonder if anyone has worked around it?

        As I mentioned, the front panel only has the receive light on as blue(DOCSIS 3.1). Online is indicated by a flashing light where the router and modem are connected in the back.  Is it possible Windows 7 Pro 64bit needs a setting for the DOCSIS 3.1 modem setting(Yes I am reaching).

        • #2282459
          PKCano
          Manager

          I believe I have one of those modems provided free by the same ISP. All four lights on the front of mine are on.

        • #2282492
          PaulK
          AskWoody Lounger

          1 – OK concerning DSLReports. I’ve done a thorough search there, and there is only one mention of non-access that I find: two posts starting at [2017-May-8 9:46 pm]; and that problem resolved itself. My suggestion on non-access is based from another DSLR forum, concerning different ISPs and modems.

          2 – I think that your modem is sick (but masking it won’t help [grin]).

          A while back I installed a free CM8200 modem from Cox(no rental).

          From reading others’ threads on DSLR, you’ll need to get a replacement. Contact Cox for instructions.

          3 – Thee is NO computer setting – OS or browser – that can affect the display of the modem info.

      • #2282494
        ChuckR
        AskWoody Plus

        Thank you PaulK for the information.  I will finally call Cox Tech and see if they will replace it for free.  If not then I will live with it.

      • #2282493
        anonymous
        Guest

        If you have another power adapter of similar or higher specs give that a shot. I’ve had similar issues with many electronics with a poorly functioning power supply.

      • #2282547
        ChuckR
        AskWoody Plus

        I give up. I am going to put the Arris SB6121 back.  I don’t know when I would need DOCSIS 3.1.  Thanks for all the suggestions and information.

      • #2282569
        PaulK
        AskWoody Lounger
        • #2282581
          ChuckR
          AskWoody Plus

          You are correct as usual.  Cox won’t replace it so I am just going to forget it.

    Viewing 25 reply threads

    Please follow the -Lounge Rules- no personal attacks, no swearing, no politics or religion.

    Reply To: 192.168.100.1

    You can use BBCodes to format your content.
    Your account can't use Advanced BBCodes, they will be stripped before saving.