News, tips, advice, support for Windows, Office, PCs & more. Tech help. No bull. We're community supported by donations from our Plus Members, and proud of it
Home icon Home icon Home icon Email icon RSS icon
  • Mouse not always loading properly in Win 8.1

    Posted on jackslate Comment on the AskWoody Lounge

    Home Forums AskWoody support Windows Windows 8.1 Questions: Win 8.1 (and Win 8) Mouse not always loading properly in Win 8.1

    Viewing 2 reply threads
    • Author
      Posts
      • #2334224
        jackslate
        AskWoody Plus

        Anyone else having an issue with their mouse not loading properly in Windows 8.1? I use two older “Kensington Expert Mouse” devices on both my Windows 8.1 Pro 64 bit Dell and HP machines. Everything was fine before I installed the December 2020 Security Only Updates. Now the mouse works on about two-thirds of the boots. When the mouse doesn’t load properly, unplugging the USB connection and reinserting usually takes care of the problem. Not very handy, though, on a floor-mounted desktop. Thanks!

      • #2334298
        anonymous
        Guest

        more than likely USB settings, look in device manager for USB and disable powersaving mode.

      • #2334467
        anonymous
        Guest

        That happened recently- i’m on Win 8.1 x64 too- it wasn’t right
        after updating, but as you’ve described, the cursor/mouse wouldn’t
        function, very sporadically. Solved as you have written by re-inserting
        the mouse connection. I don’t know why it happened, but the obvious
        fix sometimes escapes me.☺️ It might not be your case, but thought
        I’d mention as a feedback. You’ve probably had it fixed some way already.

        • #2334628
          jackslate
          AskWoody Plus

          Thanks for both of your posts.  I have all the power saving options turned off in Control Panel on both desktops.  On one computer, there were two USB Hubs under USB Controllers in Device Manager that had “Allow the computer to turn off this device” checked, but the other computer had no such selections checked.  It doesn’t seem logical for the computer to have any USB Hubs turned off when first booting up, but I did uncheck the power saving option on those two hubs.

          I’ll watch what happens on both computers – maybe the January Security Only update will fix the issue??

    Viewing 2 reply threads

    Please follow the -Lounge Rules- no personal attacks, no swearing, and politics/religion are relegated to the Rants forum.

    Reply To: Mouse not always loading properly in Win 8.1

    You can use BBCodes to format your content.
    Your account can't use Advanced BBCodes, they will be stripped before saving.